Häikäilemätön petos yleistyy: Valvo maksupäätteen käyttöä

Uudentyyppiset maksuvälinepetokset ovat yleistyneet hälyttävästi Suomessa, varoittaa maksupääteratkaisuja tarjoava Verifone Finland.

Verifonen tietoturvapäällikön Mikko Pohjalan mukaan uutta näille petoksille on ollut tekijöiden häikäilemätön toimintatapa ja välinpitämättömyys kiinnijäämisestä.

– Maksajat ovat maksutilanteissa käyttäneet maksupäätteiden kauppiaalle tarkoitettuja toimintoja ja saaneet näin itselleen etuja. Päätteen avulla on saatettu tehdä suuria hyvityksiä, näppäillä varastettujen korttien numeroita, ohittaa varmennuksia, perua tapahtumia ja muuttaa maksun summaa. Näitä monimutkaisiakin toimintoja on voitu tehdä aiheuttamalla hämminkiä maksutapahtuman aikana, Pohjala sanoo.

Verifone muistuttaa, että kauppiaiden pitää aina valvoa maksutapahtumaa. Maksaja ei saa näppäillä laitteeseen muuta kuin oman korttinsa PIN-koodin.

– Maksupäätettä ei pidä koskaan antaa maksajan haltuun esimerkiksi maksun suorittamiseksi autossa. Lisäksi kaikki maksupäätteen tulostamat kuitit on tarkastettava huolellisesti, Pohjala listaa.

Hänen mukaansa epäilyttävän tapahtuman jälkeen kauppiaan on syytä soittaa viipymättä Verifonen asiakaspalveluun.

– Joissakin tapauksissa voimme pysäyttää kauppiaalle vahingollisen tapahtuman. Valtaosa tappioista olisi voitu estää myös kauppiaan valppaudella. Lisäksi maksuvälinepetoksista on tärkeää tehdä rikosilmoitus poliisille.

Verifonen asiakaspalvelu antaa mielellään lisätietoja asiasta ja opastaa, kuinka voidaan tehokkaasti estää maksuvälinepetokset.

Verifone on Suomen suurin maksupäätteitä tarjoava yritys ja sillä on pelkästään Pohjoismaissa 450 000 maksupistettä.

 

Lähde: Verifonen tiedote 8.1.2018